WPC az otthonunkban II.

WPC az otthonunkban II.

Előző cikkünkben bemutattuk a fa-műanyag kompozit, azaz WPC burkolatok kedvező tulajdonságait, melyeknek köszönhetően egyre szélesebb körben alkalmazzák ezeket az időtálló, esztétikus megjelenésű anyagokat. Most megismerkedhetnek azzal, hogy a már itthon is sikeres WPC teraszburkolatokon kívül, milyen más előremutató felhasználási módjai vannak a fa-műanyag kompozitnak.

Eredetileg a fa őrlemény és műanyag egyesítéséből létrehozott WPC-t a trópusi fa teraszburkolatok leváltására tervezték. Ezzel nemcsak a trópusi esőerdők indokolatlan pusztítását sikerült lassítani, hanem alkalmazásával elkerülhető a burkolat vetemedése, korhadása, nincsenek zavaró szálkák és a termeszek sem tesznek kárt többé teraszunkban. A legfontosabb előny azonban kétségtelenül a WPC időtállósága és az, hogy nem igényel ápolást, megszabadítva ezzel a tulajdonost a költséges és hosszadalmas évenkénti felületkezelés terhétől.

Forrás: wpc-centrum.hu

Mindezen előnyök hozzájárultak ahhoz, hogy a WPC teraszburkoló anyagként való robbanásszerű elterjedése után térhódítása tovább folytatódjon más területeken is. Manapság már minden kültéren alkalmazott faanyagot, mely nem teherhordó szerkezeti elemként funkcionál, kiválthatunk a kompozit anyaggal. A nagyobb gyártók kínálatában több különböző teraszburkolat profil található, például amennyiben teraszunkhoz lépcső is tartozik, érdemes olyan családból választani, aminek van külön lépcsőprofil eleme is, ez ugyanis nemcsak
megkönnyíti a telepítést, de erősebb, megbízhatóbb lépcsőburkolat alakítható ki belőle, mint a hagyományos teraszburkoló elemekből, ráadásul a végeredmény is mutatósabb.

Forrás: wpc-centrum.hu

A teraszburkolati elemek tárháza tehát már most kiemelkedően széles, ám ezek mellett falburkolókat, kerítés– és korlátelemeket, sőt pergolák építéséhez szükséges speciális idomokat is találunk a minőségi gyártók kínálatában. Ezen elemekkel lényegében bármilyen kerti építményt, kerítést elkészíthetünk, de egyre népszerűbbek a hagyományos teraszburkoló elemek felhasználásával
készült kerti ülőkék, virágágyások is. Várhatóan az újabban kifejlesztett kerítés vagy pergola elemeket is idővel hasonlóan sokrétűen fogják felhasználni a találékony tervezők, hiszen az egyszeri nagyobb beruházásért cserébe – melyet a kompozit termékek megvásárlása jelent – hosszútávon élvezhetjük a fa hatású felületek otthonos, meleg látványát kertünkben.

Forrás: wpc-centrum.hu

Akármit is építünk WPC-ből, fontos tudni, hogy milyen felkészülést igényel a munka, milyen szerszámokra lehet szükség. Általánosságban elmondható, hogy ugyanazokat a szerszámokat használhatjuk, mintha valódi fával dolgoznánk, így a barkácsolást kedvelők bátran belevághatnak maguk is a telepítésbe. A legtöbb WPC könnyen megmunkálható, akadnak viszont keményebb típusok, melyeket általában nagyobb, közösségi igénybevételre terveztek. Ezek esetében arra kell számítani, hogy ugyan például körfűrésszel, dekopírfűrésszel, fúrógéppel, marógéppel ezek is megmunkálhatók, a felülettel találkozó alkatrészek azonban a megszokottnál gyorsabb ütemben fognak kopni.

Forrás: wpc-centrum.hu

Akár magunk végezzük a kivitelezést, akár erre szakosodott kivitelezőre bízzuk, mindenképpen ügyelni kell a termék szerelési útmutatójának pontos betartására. A nagyobb gyártók ugyanis jól átgondolt rendszereket dolgoztak ki, melyek többek között lehetővé teszik, hogy általános esetben látszó csavarozás nélkül telepítsünk szinte minden elemet és ami talán ennél is fontosabb, biztosítják az anyag minimális mozgásának lehetőségét, hogy a hőtágulás ne okozhasson felpúposodást, rosszabb esetben törést.

Kerítés ötletek – erre is igényelhető a támogatás ➜ tovább

Az előzőek miatt is érdemes már a tervezés során kiválasztani a konkrét típust. Mivel a WPC termékek zöme szálanyagban kapható, ezért egy terasz kialakításánál fontos meghatároznunk a lerakás szálirányát. Célszerű, ha a burkolatról a víz le tud folyni, az alátétprofilok – vagy bár nem fából vannak, nevezhetjük párnafáknak is – között a víz elfolyását pedig átfolyó árkok vagy alátét gumik alkalmazásával szokták biztosítani. Ha megvan a szálirány, akkor gondolkodhatunk a kiosztáson, itt már fontos tudnunk, hogy a választott anyag milyen szálhosszban kapható, 220 –600 cm-ig számos variáció elérhető a piacon, mérlegeljük tehát ezt is a választás során. Minél hosszabb szálban kapható a választott anyag, annál nagyobb a mozgásterünk és a vágási veszteség is ekkor minimalizálható a legkönnyebben, érdemes tehát ezeket a típusokat előnyben részesíteni, már csak azért is, mivel igen népszerűek az egybefüggő hosszú szálakban lerakott teraszok. Bizonyos feltételek teljesülése esetén ennek nincs is gyakorlati akadálya és akár a 6 m-es teraszburkolatot is lerakhatjuk egyben.

Forrás: wpc-centrum.hu

Különlegessé tehetjük teraszunkat, ha nem egyszerűen egy irányba lerakott burkolatot alkalmazunk, hanem kazettákat, esetleg mintákat hozunk létre, vagy egymással harmonizáló színű teraszburkolatokat együtt alkalmazunk egy teraszon, játékosságot csalva ezzel mindennapjaink életterébe.

Forrás: wpc-centrum.hu

Tervezés előtt érdemes tehát tájékozódni, erre specializálódott szakemberektől tanácsot kérni, több gyártó termékét is megnézni. A kiválasztott termék, valamint a helyszíni sajátosságok figyelembevételével könnyen elkészíthetők a végleges lerakási tervek is.

További tippek, ötletek az Otthonfelújítási támogatáshoz ➜ tovább

Forrás: wpc-centrum.hu

Kép: wpc-centrum.hu

Oszd meg másokkal is!